Wednesday, August 5, 2015

ANATOMIA IN LUMEA ARABA

Desi islamul are se pare un rol mai putin obisnuit in istoria tumultoasa a antomiei umane, nu putem ignora contextul in care aceasta a avut loc.
Biserica Crestina a dorit cu orice pret sa distruga orice urma a descoperirilor anatomice si sa incatuseze libertatea de exprimare a omului mai ales in privinta stiintelor. In acest context, arabii salveaza documente pretioase din ruinele Imperiului Roman si le duc in Tarile Arabe. Aici, toate lucrarile lui Aristotel, Hippocrate, Galenus au fost traduse si pastrate pana in secolul al 13-lea e.n cand le-au returnat europenilor. 
Claudius Galenus, Galen (AD 131-192)  a ramas in istoria anatomiei ca fiind cel mai mare medic anatomist al lumii antice, dupa Hipocrate.  
S-a nascut in Pergamon in Asia Mica (actual Pergama in Turcia). A studiat anatomia in Grecia si Alexandria si a revenit in Pergamon, unde a fost medicul gladiatorilor. Galenus a scris peste 130 de tratate anatomice dar numai  80 au ramas.
El a realizat multe disectii pe maimute (cele umane fiind interzise) in urma carora a descris multe structuri legate si de anatomia umana (de ex. descrie componentele creierului, venele si arterele, valvele inimii).

Desi prin studiile sale ar fi putut deranja dogmele religioase, totusi  Biserica Catolica nu s-a atins de  Galenus si nu a permis nimanui sa critice lucrarile sale timp de 1000 de ani chiar dupa moartea acestuia. Din acest motiv chiar si unele informatii eronate au fost perpetuate in timp pana in secolul 16 si orice critica adusa era considerata crima. Astfel, fara voia lui, Galenus a initiat perioada neagra a anatomiei umane in care orice studiu de anatomie era considerat erezie.  


‘‘If dissection differed from Galen, it was because nature had changed.’’ Jacobus Sylvus

No comments:

Post a Comment

Mecanismul auzului

https://www.youtube.com/watch?v=mlHwxqbSPdk