Wednesday, August 5, 2015

RENASTEREA 

Renasterea a fost pe deplin o binecuvantare pentru toate stiinte, un aer proaspat, o dezlantuire - o punte de legatura intre Evul Mediu si Perioada Moderna. Ideile Romei si Greciei antice au reinviat si studiul stiintific al fiintei umane a acaparat atentia.
Figurile centrale ale Renasterii au fost Leonardo da Vinci si Andreas Vesalius, ambii realizand opere monumentale in Anatomia Umana.

Voi reveni cu o descriere mai ampla a vietii si operei acestor doi titani, mai tarziu. Pentru a avea o continuitate in cele scrise pana acum, voi apela la cateva chestiuni generale.

Leonardo da Vinci (1452-1519)  a fost fara indoiala geniul, artistul, inventatorul, omul de stiinta. Cu toate acestea timpul sau in domeniul anatomiei umane a venit foarte tarziu.  A realizat sute de schite anatomice si desene exacte  bazate pe disectii.  Se spune ca L. da Vinci a cunoscut si descris la fel de bine sau chiar mai bine decat Vesalius, misterele corpului omenesc si inaintea acestuia (Vesalius se naste cu 5 ani inainte de moartea lui Leonardo) dar toate insemnarile sale au ramas nedescoperite pana in sec. al XIX-lea.



Andreas Vesalius (1514 - 1564) – cel care a fost desemnat „parintele anatomiei umane” – publica la doar 29  de ani (1543) al saptelea volum din lucrarea monumentala De humani corporis fabrica (Despre  Structura Corpului Omenesc),lucrare ce va da startul medicinei stiintifice bazate pe dovezi anatomice si va suprima suprematia Bisericii Catolice care a fost pusa in fata faptului implinit. Dovezile erau incontestabile si accesibile chiar si profanilor.
Toate desenele si schitele din lucrarea lui Vesalius au fost realizate de Jan Stephan Kalkar, studentul lui Titian.


Surse de documentare:

Adams, F. The complete Works of Hippocrates. Adams, F. ed. Baltimore, Williams & Williams, 1939. pp. 1-10.
Anson, B. J. Moris Human Anatomy- A complete systematic treatise. London, Mcgraw Hill, 1-20, 1908.
Badoe, E. A. Brief history of surgery. In: Badoe, E. A.; Archampong, E. Q. & Jja, M. O. A. Principles and practice of surgery including pathology in the tropics.
1st ed. Tema, Ghana publishing corporation, 1994. pp1-
Edelstein, L. The History of Anatomy in Antiquity. Temkin
O.; Temkin, C. L. eds. Ancient Medicine. Baltimore,
Johns Hopkins Press. 1-23, 1967.
Gordon, G. L. Medicine Throughout Antiquity. Philadelphia,
FA Davis Publishers. 589-608, 1949.
Mettler, C. Medicine in Alexandria. In: Mettler F, e. History
of Medicine. Philadelphia, The Blakiston, 1947. pp.
331-3.
O’Malley, C. D. Andreas Vesalius, count palatine. Further
information on Vesalius and his ancestors. J. Hist. Med.
Allied Sci., 9:196-223, 1954.
Phillips, E. D. Greek medicine. London, Thames and Hudson.

4-33, 1973.

No comments:

Post a Comment

Mecanismul auzului

https://www.youtube.com/watch?v=mlHwxqbSPdk