Wednesday, August 5, 2015

Istoricul Antomiei Umane


Este o certitudine ca - raportat la intreaga istorie a omenirii - omul s-a cunoscut, biologic vorbind,  foarte tarziu!  Inceputurile anatomiei au fost extrem de timide si adeseori eronate iar medicina a reprezentat un instrument empiric de alinare a suferintei, al durerii fizice mai mult.
Anatomia este poate cea mai veche stiinta. Homo sapiens a vrut  dintotdeauna sa stie din ce este alcatuit si sa explice cum functioneaza fiecare parte a corpului sau. Urmele acestor preocupari au disparut in mare parte insa picturile rupestre descoperite, atesta faptul ca omul primitiv facea diferenta intre abilitatile animalelor si cele ale propriului corp: pasarile puteau zbura, omul nu;  animalele aveau “arme” inascute – colti, gheare, coarne, blana, omul avea nevoie de ele...
  Cu siguranta, vanatoarea l-a facut pe omul ancestral un bun cunoscator al organelor vitale si al partilor vulnerabile ale propriului organism. Observatiile initiale – extrem de simple, daca ne gandim la secolele ce au urmat – furnizau omului informatii despre propriul corp: o sageata in inima ducea la moarte, sangele era cald si inchega in contact cu aerul. Treptat, acesta a inceput sa-si confectioneze arme din os, piatra, metal. Tot din acele perioade dateaza si primele practici chirurgicale primitive: trepanatiile.  Unii oameni de stiinta sustin ca aceste practici erau folosite ca ritual de scoatere a spiritelor rele iar altii cred ca trepanatia reprezenta o practica medicala menita sa elibereze presiunea intracraniana si astfel, vindecarea durerilor de cap.
Craniile trepanate reosificate descoperite in siturile arheologice demonstreaza ca pacientii supravietuiau in procent semnificativ.
Picturile rupestre descoperite in pesterile Epocii de Piatra (Stone Age) , vechi de cca  30.000 de ani ne dezvaluie ca omul primitiv cunostea notiuni de baza despre alcatuirea animalelor si comparau trasaturile umane cu cele ale animalelor.

Perioada stiintifica a anatomiei umane incepe odata cu insemnarile anatomice realizate in Mesopotamia pe tablitele cuneiforme ce dateaza de peste 3000 de ani.

Civilizatiile care au urmat Babiloniana, Egipteana, Chineza sau Hindusa nu au facut studii anatomice elaborate deoarece erau interesate mai mult de lumea fantasticului, a mistificarii, a empirismului si se supuneau rigorilor religioase.

Va urma


No comments:

Post a Comment

Mecanismul auzului

https://www.youtube.com/watch?v=mlHwxqbSPdk