Wednesday, August 5, 2015

ANATOMIA IN GRECIA ANTICA

Dupa secole de empirism in domeniul anatomiei umane,  abia in Grecia antica anatomia capata statutul binemeritat de stiinta. Scrierile anatomice si medicale ale marilor filosofi greci vor avea un impact covarsitor asupra gandirii stiintifice ulterioare. Pe masura ce au descoperit tainele anatomiei umane, vechii greci au fost fascinati de frumusetea corpului uman. Dovezi incontestabile au ramas pana astazi - faimoasele statui. Grecia Antica poate fi considerata  „epoca de aur” a biologiei.

Grecii au elaborat un sistem coerent de investigare a structurii corpului omenesc. Studiile sistematice de anatomie umana au inceput in sec al V-lea  B.C ., cu lucrarile lui Alcmaeon (ca. 500 B.C.) si  Empedocles (ca. 490-430 B.C).
Alcmaeon se pare a fost primul care a facut disectii umane in scopuri stiintifice.
Consideratiile acestora s-au dovedit in mare parte inexacte dar pe ele s-a cladit anatomia moderna.
Hippocrates (ca. 460-377 B.C ) continua studiile anatomice dar fara a realiza disectii si a ramas in istorie  parintele medicinei" si autorul arhicunoscutului “juramant al lui Hippocrate” preluat de majoritatea scolilor de medicina.

Aristotel (384-322 B.C) reia disectiile pe animale si face deductii esentiale menite sa corecteze erorile emise pana atunci in antomia umana.

ALEXANDRIA
In secolul al 3 lea B.C., odata cu declinul influentelor grecesti de pe teritoriul patriei mama, Alexandria devine centru cultural si stiintific sub conducerea lui Alexandru cel Mare. Biblioteca din Alexandria a fost cea mai mare si mai complexa biblioteca a antichitatii.

In Alexandria  Herophilus (ca. 335-280 B.C) si Erasistratus (ca. 310-250 B.C) au realizat primele disectii umane elaborate. Herophilus a facut prima disectie publica, fiind interesat mai mult de anatomie, in timp ce rivalul sau Erasistratus, a fost preocupat de fiziologia umana, studiind circulatia sangelui.

Din nefericire majoritatea scrierilor  anatomice din acea perioada au fost pierdute in urma incendiului ce a distrus biblioteca din  Alexandria in anut 272 A.D. 

No comments:

Post a Comment

Mecanismul auzului

https://www.youtube.com/watch?v=mlHwxqbSPdk